כמו בכל שנה, בהתקרב פורים, יצאה המשטרה לפעילות מוגברת בבתי הספר והגנים שעיקרה עסק בהסברה ומניעה של שימוש בצעצועים וחומרים מסוכנים, "אנחנו נערכים לקראת החג על מנת להגביר את המודעות לסכנות הטמונות בשימוש בצעצועים ונפצים מסוכנים". מסביר רפ"ק רותם וסקר, סגן מפקד תחנת מסובים "בימים אלו השוטרים הקהילתיים שלנו ביחד עם עובדי הנוער בבתי הספר ומוסדות החינוך בבקעת אונו, מקיימים הדרכות לנוער ולילדים על מנת לחשוף את הסכנות ואת השימוש לרעה בצעצועי פורים כדוגמת חזיזים ונפצים". בשבוע שעבר ביצעו שוטרי משטרת מסובים פעילות פיקוח על עסקים שבעבר מכרו צעצועים מסוכנים לפורים. רפ"ק וסקר: "לשמחנו לא נתפסו חומרים שכאלו מה שמעיד על כך שמודעות לעניין גברה". רפ"ק וסקר מציין בנוסף כי "ישנה פעילות מניעה סמויה בשיתוף עם משרדי ממשלה שונים ורשויות מקומיות, שמטרתה לשים את ידנו על המפיצים של אותם צעצועים ואנחנו נעשה זאת עד לחג עצמו".
יש סכנה בנפצים
אחד המטרדים הגדולים שרק מתגברים לקראת פורים הם השימוש בנפצים וחזיזים מרעישים שגורמים לאנשים בישראל המתוחה במילא להחסיר פעימה ולפעמים אף גרוע מכך. גם השנה יצאו ארגון נכי צה"ל בקמפיין נגד השימוש באותם נפצים שעלול להזיק למתמודדי פוסט טראומה וישנם לא מעטים כאלו מקרב נכי צה"ל. רק בשבוע שעבר פרסמה המשטרה כי נער בן 13 פונה במצב בינוני עם חבלה בגפיו ככל הנראה כתוצאה מהתפוצצות נפץ "אנו ממליצים להורים לגלות ערנות ומעורבות ולהבחין מה הילדים רוכשים" מסביר וסקר "ישנה פה סכנה שיכולה להוביל עד לאובדן חיי אדם. ואם עולה חשד אנחנו פה כדי לסייע".
תחום הנפצים והחזיזים למיניהם הוא די פרוץ ולמרות החוק המחמיר שאוסר על מכירת על צעצוע אשר השימוש בו עלול לגרום למשתמש או לבני אדם אחרים נזק גופני, או יכול לגרום להם הטרדה לרבות צעצוע הפולט אש, צעצוע הגורם להתפוצצות או גירוי דימוע או עיטוש, למרות זאת ישנם נפצים שהמשטרה מאשרת שימוש בהם בתנאי שיש עליהם הוראות בטיחות או תו תקן.
את הנפצים היותר גדולים שהם חזיזים או זיקוקים קשה יותר למצוא בחנויות אך ישנם קבוצות טלגרם שסוחרים בהם. "אנחנו מודעים להזמנה דרך האינטרנט" אומר רפ"ק וסקל "גם כאן אנחנו קוראים להורים לפקח על המוצרים שמזמינים הילדים".

"גן עדן לפדופילים"
החודש התקיים גם שבוע האינטרנט הבטוח. שבוע בו משטרת ישראל מעלה על נס את הסכנות הכרוכות בשימוש באינטרנט. גם כאן יצאו השוטרים הקהילתיים יחד עם מחלק הנוער וקיימו שיח עם תלמידים. בעניין זה ראוי לציין את מוקד 105 שנפתח לפני שנתיים ושמהווה את המוקד הלאומי להגנה על ילדים ברשת, מערך אזרחי- משטרתי ייחודי לישראל ואף מחוצה לה שהמטרה היא לשמור על סביבה וירטואלית בטוחה עבור נערים וילדים. מנתונים שפרסם המשרד לביטחון פנים עולה כי מאז פתיחת המוקד דווח בו על למעלה מ- 12,000 פגיעות בקטינים רובם בטווח הגילאים שבין 12 ל- 14 "המוקד מהווה ערוץ קשב חשוב יחד עם השוטרים הקהילתיים שפעילים גם במוסדות החינוך" מסביר וסקר.


רכז מניעה והסברה של מרחב דן רס"ב אהרון ששון, מרצה בבתי ספר על הנושא אותו חיים בני הנוער מסביר: "אני מזהיר את התלמידים איך להימנע ולעבור עבירות, ושנית איך הם צריכים להיזהר למשל ממשחקים פופולריים כמו 'פורטנייט'. אלו משחקי מלחמה שילדים מאוד אוהבים והם משחקים בהם דרך שרת בשם דיסקור. בשיחה שאני מנהל עם בני הנוער אני מסביר להם "אתם באתם לשחק ולא למסור פרטים אישיים שלכם. המקסימום של שאתם יכולים לומר את שמכם ומאיזו מדינה אתם משחקים". אני גם מסביר להם שאם מישהו מתחיל לשאול אותם שאלות הם צריכים לומר לו בנימוס שהם באו לשחק. אלו מקומות שלא באים למצוא שם חברים כי אנחנו לעולם לא יודעים מי נמצא מהצד השני של המקלדת. אנחנו כן יודעים שזהו גן עדן לפדופילים שמתחזים ומנסים לפתות בני נוער באמצעות מתנות. אנחנו יודעים למשל על ניסוי שנערך בו ניסו לפתות נער באמצעות נקודות זיכוי שהוא מקבל במשחק והוא הלך לשירותים והוריד מכנסיים וצילם את עצמו. עוד תופעה שאני מזהיר את הנוער הוא לא להתפתות להיכנס לכל מיני קישורים חשודים שמתחזים למשחקים. כי ברגע שאותו נער נכנס עושים לו 'פישינג' כלומר, גניבת פרטים אישיים. אני ממליץ לנערים להעתיק את שם המשחק ולחפש אותו בחנות האפליקציות. אני מזהיר אותם לא להיכנס לאתרים של מבוגרים כי הם מלאים בווירוסים ומדובר בפורנוגרפיה שאינה משקפת את המציאות וכי מדובר במצבים קיצוניים ומעוותים. סכנה נוספת ממנה אני מזהיר היא התמכרות לגלישה ברשת. דבר יותר חמור הוא הסכנה של תמונות מוצנעות או חשופות. אני אומר להם 'אל תצלמו את עצמם בתמונה שהייתם מתחרטים עליה לאחר מכן. כי אחרת יכולים לסחוט אתכם. אם כבר עלתה תמונה או סרטון לרשת אני ממליץ לפנות למוקד 105".
עבירת 'פרסום תצלום משפיל'
לפי דבריו של רס"ב ששון הוא נתקל כל הזמן במקרים מהסוג שתיאר "אני תמיד מזהיר את בני הנוער לא להיות מול המחשב כשהם חשופים כי תמיד ניתן להשתלט על המצלמה. הגיע אלינו איזה סיפור של נערה בת 14 שראתה תמונות חושפניות שלה מופצות ברשת. מתברר שהיא הייתה במקלחת והיא שמעה ששלחו לה איזה לינק למחשב וכשהיא רצה למחשב המגבת נפלה ומישהו כבר הספיק לתעד את זה. אמרתי לה מה היה כבר כל כך דחוף. אני רוצה שאנשים ידעו שכאשר מישהו מפיץ סרטון ללא הסכמת המצולם מדובר בעבירה של 'פרסום תצלום משפיל' ועוצרים על דבר כזה. כך גם במקרה הפוך בו אנחנו שולחים תצלום חשוף שלנו דבר שעלול להוות הטרדה מינית". בעניין תופעת השיימינג (ביוש) שהפכה בשנים האחרונות לאימת ההורים והילדים מרגיש ששון חובה להסביר לנערים את ההשלכות של זה: "במקרים כאלו אנחנו ממליצים לא לעשות לייקים וכן תמוך בנער או בנערה שנפגעו. לבקש מהקבוצה להפסיק את השיימינג. אני תמיד מסביר גם להורים וגם לנערים שחושבים שזה לא קשור אליהם שאם יש אי צדק שם לא מן הנמנע שיבוא היום שאי הצדק הזה יהיה אצלכם. אני מסביר לאנשים שעבירה לא חייבת להיות רק במעשה אלא גם במחדל, שגם אם אנחנו יודעים על מעשה עוול שנעשה בקרבנו ואנחנו לא עושים כלום בנוגע לזה זה יכול להוות עברה בפני עצמה".
במהלך השנה החולפת במסגרת מבצע לאיתור פדופילים ברשת שנערך בבקעת אונו אותו יזמה משטרת מסובים אותרו במסגרת פעילות סמויה שני פדופילים שהתכתבו עם שוטר שהתחזה לקטינה בת 13 "אותו שוטר, אומר רס"ב וסקר "ניהל במשך מספר הזדמנויות התכתבויות בעלות תוכן מיני בו הם העבירו האחד לשני סרטונים ותמונות בעלות אופי מיני והוא אף ביקש לפגוש את המתחזה. חשודים אלו נעצרו והוגשו נגדם כתבי אישום". (איתן אלחדז ברק)
- 0שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר
- שתפו בגוגל+