ביום רביעי שעבר קריית אונו פתחה את מהדורות החדשות, ולאו דווקא מהסיבות שכולנו היינו רוצים: סגנית מנהלת בית הספר היסודי "אביגדור וורשה" שהייתה בבידוד ביתי, החלה לפתח תסמינים של מחלת הקורונה ונשלחה לבידוד בשיבא. בעקבותיה נשלחו גם 27 תלמידים מכיתה ה' לבידוד בביתם כולל גם כמה מורים שהיו עם הסגנית במגע קרוב. העירייה מיהרה לשגר מכתב להורים המודאגים: "סגנית מנהלת בית הספר אביגדור וורשה בעיר אושפזה הלילה בבידוד בשיבא לאחר שביקרה בחנות "הפיראט האדום", תלמידי כיתת החינוך שלה נשלחו לבידוד ביתי. אנחנו ערוכים לכל תרחיש". בתום הערכת המצב בעירייה יצא ראש העיר ישראל גל לבית הספר ונפגש עם התלמידים, שוחח עמם והסביר להם על מחלת הקורונה וגם עמד מקרוב על התארגנות צוות בית הספר, אגף החינוך ומפקחות משרד החינוך ליום הלימודים ולימי הלימוד. מחוץ לבית הספר המתינו כתבים וצלמים שהגיעו לסקר את האירוע לרשתות הארציות. לעומת המהומה התקשורתית נראה שצוות בית הספר וההורים שמרו על קור רוח "אני מסרב להתרגש מהעניין" אומר ביום המחרת בפתח בית הספר הורה שהמתין לבנו, אבל הוא כנראה היוצא מהכלל.
"אירוע הקורונה"
בעירייה וכן בהנהגת ההורים ציינו לשבח את שיתוף הפעולה בין כל הצדדים: החברים שהכינו משלוחי מנות לחבריהם בבידוד, יועצת בית הספר (שנמצאת אף היא בבידוד), הפסיכולוגית וכן רכזת התקשוב שהעבירו שיעורים מקוונים בנושא חוסן והתמודדות. גם מנהלת בית הספר, צופיה כהן שנמצאת בבידוד העבירה שיעור לתלמידים שלה ששהו אף הם בבידוד.
רון מלכה, מ"מ ראש העיר ומחזיק תיק החינוך כתב פוסט מרגש בפייסבוק שזכה לתגובות רבות: "חוסנה ועוצמתה של קהילה נמדדים בעתות חירום, בתרומה, בהתנדבות ובשיתוף הפעולה של כל הגורמים הפועלים בה. אני מצדיע לקהילת בית הספר "אביגדור ורשה" על כל מרכיביה, הנהלת בית הספר, מורות, הורים ותלמידים על התפקוד המושלם ב"אירוע הקורונה" שחווינו השבוע ואני מקווה שהוא מאחורינו". ל"גל גפן" מסר בנוסף כי, "מרגשת במיוחד הייתה ההתייצבות והנוכחות היום יומית בבית הספר של מפקחות משרד החינוך שלנו שלומית ברק וחני פלד, לאורך כל ימות השבוע וכמובן רוח ההתנדבות יוצאת הדופן של הנהגת ההורים ושל הורי בית הספר בהובלת אורן מרמור ויפעת נורי כהן. ראיתי קהילה רגועה המסרבת להיכנס לפאניקה, קהילה שלא מתרגשת מדיווחי תקשורת "דרמתיים", קהילה שקולה ואחראית, נרתמת, מתנדבת ומשתפת פעולה. ראיתי והתרגשתי".

ישראל גל ראש העיר קריית אונו: "השבוע התעוררנו למציאות חדשה כתוצאה מהידבקות של סגנית מנהלת בית הספר "אביגדור ורשה" בנגיף הקורונה. בעבודה משותפת עם משרד הבריאות עשינו כל שנדרש, כשהמטרה העיקרית היא לוודא שמי שצריך להיות בבידוד אכן יהיה בבידוד, כדי לעצור את התפשטות הנגיף ובעיקר להגן על קבוצות הסיכון באוכלוסייה מהידבקות. בהתאם להנחיות ביטלנו את הפנינג פורים בצער רב וגם משלחת מגרמניה שהיתה אמורה להתארח בעיר שלנו נאלצה לבטל את ביקורה. כל אלה, בוודאי מותירים את ילדי קריית אונו ובני הנוער מאוכזבים ועל כך אני מצר. אולם, צוות המתנ"ס בראשות סגני עמי כחלון ארגן במהרה מופעים חלופיים. אני מבקש לאחל לסגנית המנהלת החלמה מהירה ולכל השוהים בבידוד הרבה בריאות ושתמלאו את הזמן בתבונה ובהנאה. אני מבקש מכולם להישמע להנחיות משרד הבריאות, להסביר שוב לילדים את האחריות והחשיבות בהיגיינה אישית. גלו אחריות בשמירה על היגיינה והמשיכו בשגרת החיים החשובה לכולנו ככל שניתן".
"איך להפוך את הלימון ללימונדה"
מאיה סימון, מדריכת הורים של מכון אדלר, חברה בהנהגת ההורים של בית הספר "אביגדור וורשה" ושותפתה הדס עמית בואנו מאמנת רגשית לילדים ונוער מקרית אונו, נרתמו לטובת הילדים המבודדים והוריהם ויצרו עבורם סרטוני וידאו עם שלל עצות מעשיות כיצד להתמודד עם הסיטואציה אליה נקלעו. "ביום ראשון שעבר פנתה אליי אם מקרית אונו שחזרה מנסיעת עבודה מברלין וביקשה את עצתי. היא סיפרה לי שהיא נכנסת אוטומטית לבידוד זאת לאחר ששבוע שלם היא לא ראתה את ילדיהם הקטנים, הסברתי לה שהיא תכין סרטון לילדים שלה בו היא מקריאה להם סיפור כל לילה לפני השינה. שימוש בוידאו צ'אט. היא ביקשה לדעת איך בדיוק לספר לילדים שאמא אומנם נמצאת בארץ אך לא יכולה ליצור איתם קשר? בסיטואציה שנוצרה, הילדים עברו לבית של הסבתא והיא חזרה לביתה. הסברתי לה שהיא צריכה לומר להם בשפתם את מה שקורה. שיש את מחלת הקורונה ושלחתי לה סרטון איך להסביר את הדברים. צריך לומר שאמא עדיין כאן וכל מי שחוזר לארץ צריך להיות כמה ימים לבד כדי שאף אחד לא ייפגע. חשוב כל הזמן לתווך את המצב ולשקף להם את המציאות. משפחה נוספת מקרית אונו שחזרה מחו"ל ונכנסה לבידוד פנתה אליי. אני יחד עם עמית בואנו הפקנו עבורם סרטון הסברה שאף עלה לרשתות. הרעיון הוא איך להפוך את הלימון ללימונדה. אז עם המשפחה כבר יחדיו כדאי מאוד לעשות הפעלות משותפות. ליצור משחקים. אולי זו הזדמנות לעשות חשבון נפש ושיחות קרובות יותר עם בני המשפחה. להגמיש יותר את החוקים בבית כמו זמן מסך. חשוב לשתף ברגשות ולהסביר את הרציונל מאחורי הבידוד".
אולי כדי לקבל מושג מה עובר על ילד שצריך להיות בבידוד אפילו מבני משפחתו צריך להקשיב למילים הבאות של ילדה בת עשר מקרית אונו: "בהתחלה שיחקתי עם המחשב והטלפון אבל לאחר כמה ימים התחלתי להשתעמם" מספרת הילדה שרק ביקשה לקנות תחפושת בחנות "הפיראט האדום". "ככל שהימים עברו התחלתי להמציא לעצמי משחקים שונים ואני משחקת גם עם הכלבה שלי כי אני לא יכולה להתקרב לבני המשפחה שלי".

התושבים מרעיפים אהבה
לפני שלושה שבועות לנוכח משבר הקורונה שהחל להתגבר, הוקם במהלך זריז אוהל ענק ברחבה של המוקד הלאומי המשולב של מד"א שנמצא בקרית אונו. "מפה מתנהלת המלחמה למיגור נגיף הקורונה" מספר בגאווה זכי הלר, דובר מד"א שעורך סיור מיוחד במקום שזוכה בימים אלו לתשומת הלב התקשורתית והציבורית. לצורך ההתמודדות עם משבר הקורונה, גייס מד"א אנשי מילואים, בני נוער מתנדבים ועובדי מד"א מכל הארץ כדי לענות על אלפי פניות בכל יום שמתקבלות במוקד הקורונה, "התקשר אליי עכשיו בחור שחזר מסיני ושואל אם הוא צריך להיכנס לבידוד" סיפרה עדי שאנאנס (16) ממושב חמד "הוא כמובן היה צריך להיכנס". היא מסבירה וממהרת לענות לעוד שיחה. המתנדב אסף דומן (17) מפתח תקווה מספר אנקדוטה משעשעת, "התקשר בחור שרצה לדווח לנו שחמתו צריכה להיות בבידוד" דומן הפנה אותו לאחר כבוד למשרד הבריאות. שהם יכריעו.


בזמן שאני הייתי בשעות אחר הצהרים, אחד המסכים מיני רבים שתלויים לאורך קירות המוקד מראה שעד כה התקבלו 15,163 פניות והמספרים רק עולים ועולים כל העת, אך מה שמפתיע הוא שזמן המענה עומד על שניות ספורות. בחדר המבצעים המיוחד שנראה כמו ספינת חלל עם עשרות עמדות ממוחשבות ומסכים שמקרינים נתונים מכל הארץ, אני פוגש את עומרי כספי תושב קריית אונו פראמדיק מקומי שהחל להתנדב במקום כבר כנער. הוא נע מעמדה לעמדה וכשהוא עוצר לרגע לנוח הוא מופתע לקבל משלוח מנות עמוס בכל טוב שהביאה לו הפעילה החברתית המקומית סיגל ישראלי. "כששמעתי מניר שלהב, יו"ר ארגוני המתנדבים של העיר על העבודה הקשה שעושים פה ועל כך שיש כאלו שלא ראו כבר כמה ימים את ביתם, יצאתי בפנייה נרגשת לתושבים שרוצים לתרום משלוחי מנות". מאז אין יום שישראלי לא פוקדת את המקום עם חבילות שתורמים תושבי העיר. "סבתא בת 80 הביאה לי עוגה שהיא הכינה. ישנה נערה בת 13 בשם שיר שאפתה לי בכישרון קאפקייקס וגן כרמל הכין חבילת ממתקים". כספי הוא דור שני למתנדבים במד"א, יחד איתו עובד אביו, גיא אחראי באגף המבצעים, שעיניו לא זזות מעמדת המחשב והטלפון. "אנחנו גאים להיות בחזית המאבק בקורונה" מספר רפאל הרבסט מירושלים שמתפקד כחובש בכיר שגם הוא כמו רבים נרתם לענות לשיחות בעניין הקורונה.

הדוגמים
מבין עשרות ומאות העובדים והמתנדבים של מד"א יש את אלה ששעושים את החלק היותר מאתגר מאז פרוץ המשבר. תכירו את 'הדוגמים'- אותם אמיצים שמגיעים יום יום לבתי המבודדים שפיתחו תסמינים ונוטלים מהם דגימות רוק, "אני ממש לא מפחד, אני רתום למשימה", אומר בגאווה אביעד עמר (26) מטבריה שהגיע לקריית אונו לכמה ימים. ישנם כ- 400 איש בממוצע שצריכים כל יום לעבור בדיקות מעבדה, והמשימה הזאת נופלת על אנשים כמו עמר, "אני מגיע לבתים כדי לקחת דגימת רוק, אני מתלבש בחליפה ממוגנת חד פעמית באופן חשאי כדי לא לעורר פאניקה מיותרת". עמר בעיקר נוטל דגימות רוק באמצעות מטוש מיוחד ובעיקר מבתים באזור בקעת אונו, "היום כבר הספקתי להיות ביהוד, גני תקווה וקריית אונו". באחת הפעמים, החליפה הבריחה את הסובבים "ראו אותי שכנים והחלו לצעוק 'קורונה' ונמלטו על נפשם ,אבל בדרך כלל אנשים מאוד רגועים ואפילו הילדים בבידוד חושבים שהחליפה היא עוד תחפושת לפורים". ומה אומרת החברה? "היא מאוד תומכת בי". (כתב וצילם: איתן אלחדז ברק)

- 0שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר
- שתפו בגוגל+